Potravinári sa obávajú dodatočných zmien v novele zákona o potravinách,
ktoré by mohli obmedziť vývoz určitých poľnohospodárskych komodít a
potravín, a to s cieľom udržania potravinovej bezpečnosti Slovenskej
republiky. "Nesúhlasíme s tým, aby také dôležité opatrenia zasahujúce
do podnikateľského prostredia boli prijímané bez predchádzajúcej
diskusie so zainteresovanými subjektami. Zároveň nám nie je známe či
boli dôkladne zvážené alternatívne možnosti dosiahnutia sledovaného
cieľa - udržania potravinovej bezpečnosti," uviedol prezident
Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay. Ide podľa neho
napríklad o využitie Štátnych hmotných rezerv SR, ako aj využitie
súčasného systému hospodárskej mobilizácie.
Predseda Slovenského zväzu olejninárov Jozef Rebro upozornil, že
Slovensko je vysoko prebytkové v produkcii olejnín a aj obilnín. "Vyzývame
preto politikov, aby nám nebránili vyvážať našu produkciu. Neuvážené
zásahy štátu môžu priniesť negatívny efekt v podobe ďalšieho zhoršenia
konkurencieschopnosti našich poľnohospodárov," apeluje Rebro. "Dnes
obmedzí vývozy Slovensko, nabudúce tak môže urobiť iná európska
krajina. Ešte len potom sa budeme čudovať, prečo nám v obchodoch chýbajú
potraviny, ktoré si primárne doma nevieme v dostatočnom množstve
vyrobiť a sme nútení ich dovážať," upozornil na ďalší možný negatívny efekt regulácie Rebro.
O tom, že návrh, ktorý by mal byť predložený do parlamentu, predstavuje
zásah do základných princípov právneho štátu a narušuje stabilitu a
predvídateľnosť podnikateľského prostredia, sú presvedčení aj výrobcovia
zastúpení Slovenským združením pre značkové výrobky. "V
najkomplikovanejšom období z pohľadu dodávok potravín, pri nástupe
pandémie koronavírusu v roku 2020, bol otvorený jednotný trh EÚ
nástrojom na vzájomnú pomoc medzi členskými štátmi. Prijatie limitov na
vývoz by viedlo k porušeniu tohto princípu a možnému ohrozeniu záujmov
občanov Slovenskej republiky," myslí si výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.